PROCJENA “ZNANOSTI”

Priče o znanosti i nove znanstvene teorije i otkrića se pojavljuju u novinama, časopisima, televiziji i internetu svaki dan. Ponekad znanstvena otkrića opisana u ovim pričama imaju potporu znanstvenog rada. Ako je priča dovoljno zanimljiva, novine i časopisi objaviti će priču bez podrške istraživanja podataka kako bi privukli čitatelje.

Često je prilično lako reći razliku između znanosti i znanstveno fantastičnih stvari. Ako ste pročitali priču o znanosti i želite znati kako uzeti stvari za ozbiljno, tražit ćete sebi sljedeća pitanja koja će vam pomoći:

- Tko je to učinio istraživanja? Je li Sveučilište ili istraživački institut spomenut? To je dobro poznato, ili niste nikad čuli za to?
- Jesu li istraživanja podržana od strane nezavisnih stručnjaka? Dobar novinar će pružiti citate nekoliko različitih stručnjaka. Da li se stručnjaci slažu s novim istraživanjima, da li su oprezni u podržavanju istih ili odbacuju rezultate?
- Ako priča citira činjenice i brojke koje su predstavljene, jesu li te činjenice i brojke ispravno prezentirane? Da li ove činjenice i brojke dolaze iz pouzdanih izvora?

Bookmark the permalink.

Comments are closed